W tej tezie jest z pewnością trochę prawdy z ważywszy przede wszystkim na składniki.
Jest w Koszalinie kilka wariacji na temat pizzy w Koszalinie i każdej z tych "spolszczonych odmian" znajdzie się wielu fanów. Nie jestem mega fanem pizzy i będąc we Włoszech tej wiosny musiałam spróbować, bo to jak być w Rzymie i nie widzieć papieża.
Od niedawna możesz odwiedzić kolejną pizzerię w mieście. Nazywa się Napoli Pizza & Pasta i oprócz pizzy możesz zjeść tam również inne propozycje włoskiej kuchni. Dziś jednak porozmawiajmy o pizzy, która wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Skuszeni i głodni, przyszliśmy do Napoli wieczorem. Przywitał nas świeżo wyremontowany, przestronny lokal. Jasny i otwarty i dość przytulny. Czuć włoskie nawiązania, ale nie są nachalne i nie udajemy, że jesteśmy we Włoszech. W lokalu nie było gości, ale tuż po naszym przyjściu, szybko zapełniło się kilka stolików (też tak macie ?). Zamawiamy 3 pizze. Trochę nas przeraża notatka na kacie, że na pizzę można czekać nawet godzinę. Na szczęście tylko moment trwało przygotowanie zamówionych pizz. Cieniutkie placki wypieczone w opalanym drewnem piecu mają charakterystyczny aromat i smak. Zapach i chrupiąca powierzchnia rantów są niepowtarzalne.
Czego zabrakło mi w pizzy to, tak zwanej lekkości. Włoskie pizze mają dosłownie 3-4 składniki, a tworzą danie kompletne. Tu niby też, ale może to sprawa innych składników, czy etapu pieczenia, ale w zasadzie to jedyna uwaga. Inne dania dopiero przede mną. Za to pochwalić można śmiało obsługę. Bardzo miła, dyskretna. Czas oczekiwania na danie, jak i na rachunek krótki i to się chwali.
Fajnie, że w tej części miasta powstało takie miejsce, bo to rejon trochę zapomniany, a z drugiej strony Koszalin jest na tyle mały, że wszędzie można dojechać.
Polecam Wam wybrać się do Napoli. Moja druga okazja, aby zjeść coś innego w tej restauracji skończyła się fiaskiem, ponieważ zajęty był każdy stolik, w weekend po prostu lepiej rezerwować miejsce wcześniej. Chyba to o czymś świadczy i jest to dobra wróżba dla nowo otwartego lokalu.
Napoli Pizza & Pasta
ul. Władysława IV 113
Koszalin
Fajnie, że w tej części miasta powstało takie miejsce, bo to rejon trochę zapomniany, a z drugiej strony Koszalin jest na tyle mały, że wszędzie można dojechać.
Polecam Wam wybrać się do Napoli. Moja druga okazja, aby zjeść coś innego w tej restauracji skończyła się fiaskiem, ponieważ zajęty był każdy stolik, w weekend po prostu lepiej rezerwować miejsce wcześniej. Chyba to o czymś świadczy i jest to dobra wróżba dla nowo otwartego lokalu.
Napoli Pizza & Pasta
ul. Władysława IV 113
Koszalin
Będę pamiętać przy najlepszej wizycie w Koszalinie :)
OdpowiedzUsuńJakość najwyższych lotów! Niebo w gębie znajdziecie na title="Pizza Poznań">www.szybkapizza.pl". Gorąco polecam!
OdpowiedzUsuńW mojej ocenie www.szybkapizza.pl to jedna z najbardziej niedocenianych pizzeri. Szybki dowóz to ich największy atut.
OdpowiedzUsuń