poniedziałek, 10 listopada 2014

Rogale Świętomarcińskie




       Rogale Świętomarcińskie od ponad 100 lat cieszą się ogromnym powodzeniem w Poznaniu.  Ten pyszny smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na miejscowych stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski  świętuje imieniny św. Marcina.


[ fot.: przepyszne.blogspot.com]

      Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone  – pamiętając o intencjach świętego  – rozdał je potrzebującym. 


      Pierwsze wzmianki o kształcie rogala pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.

      Obecny na wspomnianej  mszy jeden z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni, namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem, że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników. 

        Możliwość wypieku Rogali Świętomarcińskich jest  chlubą i wyróżnieniem poznańskich cukierni. Specjalny certyfikat  Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, , Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania, zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości – półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub fig, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Od kilku lat Unia Europejska także certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.

        Clou rogali to wyjątkowe ciasto i masa z białego maku. Biały mak jest odrobinę delikatniejszy i bardziej szlachetny niż popularny niebieski. Biały mak, zwany azjatyckim, ma słodszy smak. Bogaty jest żelazo, fosfor, potas i sód. Działa kojąco na układ pokarmowy, ponadto ma działanie przeciwbólowe, przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe.

           Popularność rogali Świętomarcińskich dawno przekroczyła nie tylko granice Poznania, ale i całego województwa wielkopolskiego. W naszym mieście od kilku lat też możemy delektować się smakiem wyjątkowych w tym dniu rogali, choć należy pamiętać, że te oryginalne Świętomarcińskie spotkamy tylko w wyselekcjonowanych cukierniach poznańskich, u nas delektować możemy się podobnymi o nazwach : marcińskie lub niepodległościowe.  Po rodzinnym, świątecznym obiedzie do kawy i pogaduch rogale….

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz