Rogale
Świętomarcińskie od ponad 100 lat cieszą się ogromnym powodzeniem w Poznaniu.
Ten pyszny smakołyk zrobiony z
ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje na miejscowych
stołach, zwłaszcza 11 listopada, kiedy cała stolica Wielkopolski świętuje imieniny św. Marcina.
Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891
roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych
aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach
kościelnych św. Marcin był znany ze swojej dobroci i pomocy biednym. Jak
głosi legenda pewnego dnia odwiedzając wiernych na swoim białym koniu zgubił
podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem
uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone –
pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym.
|
||
Pierwsze wzmianki o kształcie rogala
pochodzą jeszcze z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta
składano bogom ofiary z ciasta zawijanego w bawole rogi.
Obecny na wspomnianej mszy jeden
z cukierników Józef Melzer, który pracował w pobliskiej cukierni,
namówił swojego szefa, aby upiec rogale. I tak Rogale Świętomarcińskie
trafiły na poznańskie ulice, gdzie bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk,
a biedni otrzymywali go za darmo. Rogale cieszyły się takim powodzeniem,
że zwyczaj wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie
Cukierników.
Możliwość wypieku Rogali Świętomarcińskich jest chlubą i wyróżnieniem poznańskich cukierni.
Specjalny certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala
Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników
i Piekarzy w Poznaniu, , Izby Rzemieślniczej i Urzędu
Miasta Poznania, zobowiązuje cukierników do wypiekania rogali według
tradycyjnej receptury i użycia składników najwyższej jakości
– półfrancuskiego ciasta, białego maku, wanilii, mielonych daktyli lub
fig, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Od kilku lat Unia
Europejska także certyfikuje Rogale Marcińskie jako produkt regionalny
Chronionym Oznaczeniem Geograficznym.
Clou rogali to wyjątkowe ciasto i masa z białego maku. Biały mak jest
odrobinę delikatniejszy i bardziej szlachetny niż popularny niebieski. Biały
mak, zwany azjatyckim, ma słodszy smak. Bogaty jest żelazo, fosfor, potas i
sód. Działa kojąco na układ pokarmowy, ponadto ma działanie przeciwbólowe,
przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe.
|
poniedziałek, 10 listopada 2014
Rogale Świętomarcińskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz