Dziś wpis o
lokalnej kawiarni, o rodzinnym interesie , o wytrwałości , i o pasji, która
przerodziła się w sposób na życie.
Dziś o Il Buon
Caffe. Wszyscy, którzy piją kawę na
mieście, znają to miejsce doskonale. Mała kawiarnia, bo zaledwie na ok 25 osób,
znajdująca się przy pasażu Milenium, vis a vis kościółka św. Józefa jest na
koszalińskim rynku od 10 lat. Od samego początku, po dziś dzień prowadzi ją i
osobiście kawę serwuje właściciel - barista Pan Dariusz Praczyk. W
niezmienionym wyglądzie i formie Il Buon ma swoich stałych klientów, którzy
wiernie włoską kawę Caffe Vergnano , która jest tam serwowana, cenią ponad inne
mieszanki podawane w innych kawiarniach.
Vergnano to
włoska kawa, produkowana w rodzinnej firmie w Turynie. Stale rozwijająca się
firma silnie umocniła się na rynku , charakteryzując się wyjątkowym
aromatem i smakiem palonej kawy.
W Il Buon nie znajdziemy miękkich
foteli ani puszystych sof na długie przy kawie nasiadówki. Znajdziemy tu za to:
świeżą prasę z kulturalnymi newsami
Koszalina, magazyny podróżnicze i dobre wnętrzarskie periodyki , porcję wyselekcjonowanej muzyki ( głównie:
chillout, jazz i lounge), na ścianach zdjęcia z wypraw lokalnych fotografów-
podróżników, kawę na wiele sposobów ( lecz bez zmyślnych udziwnień ) oraz
szereg wypieków.
I to właśnie
wypieki stały się od przeszło 2 lat drugą, ale ważną i dynamicznie rozwijającą
się gałęzią Il Buon …Dolce. W wypiekach króluje Pani Katarzyna. I tak jak
dobrane małżeństwo, tak kawa z pysznym ciastem stanowią duet doskonały. Pani
Kasia ma w repertuarze stałe pozycje wypieków, które pokochali już klienci (
szarlotki, sernik, tarty ze świeżymi owocami). Jednak kobieca dusza nie zna
spokoju, tak więc Pani Kasia wprowadza do obiegu kolejne propozycje. Na dziś
zjeść możemy w Il Buon , poza ciastami, pączki, rogaliki ale przede wszystkim
chleb, którego dostępne są trzy rodzaje: gryczany bezglutenowy, stuprocentowy
grahama oraz orkiszowy. Il Buon Dolce
stawia na naturalne, ekologiczne produkty. Stawia na świadomą konsumpcję, może
dlatego Il Buon Dolce to nie fabryka lecz bardziej manufaktura.
Bywalcy
Filharmonii Koszalińskiej z pewnością zauważyli, że w antrakcie kawę napić
możemy się właśnie w „ fili „ Il Buon Caffe w holu na parterze budynku.
Osobiście
podziwiam za trwałość, wytrwałość i stałość, tym bardziej, że na rynku kawiarni
bijących się o klienta coraz więcej.
Wie Pani może co z Pauzą? ;)
OdpowiedzUsuńWiadomość z pierwszej ręki , że już bardzo niedługo ponowne otwarcie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź ! ;)
UsuńNie mogę się doczekać, tak jak masa innych osób ;)
Il Boun Cafe - zdecydowanie najlepsza kawiarnia w mieście !! Właściciel ma pojęcie o parzeniu kawy a Ciasta Właścicielki ... lepszych nie znajdziecie. Polecam !!! marekm
OdpowiedzUsuń