piątek, 30 maja 2014

Il Buon Caffe


Dziś wpis o lokalnej kawiarni, o rodzinnym interesie , o wytrwałości , i o pasji, która przerodziła się w sposób na życie.

Dziś o Il Buon Caffe.  Wszyscy, którzy piją kawę na mieście, znają to miejsce doskonale. Mała kawiarnia, bo zaledwie na ok 25 osób, znajdująca się przy pasażu Milenium, vis a vis kościółka św. Józefa jest na koszalińskim rynku od 10 lat. Od samego początku, po dziś dzień prowadzi ją i osobiście kawę serwuje właściciel - barista Pan Dariusz Praczyk. W niezmienionym wyglądzie i formie Il Buon ma swoich stałych klientów, którzy wiernie włoską kawę Caffe Vergnano , która jest tam serwowana, cenią ponad inne mieszanki  podawane w innych kawiarniach.

Vergnano to włoska kawa, produkowana w rodzinnej firmie w Turynie. Stale rozwijająca się firma silnie umocniła się na rynku , charakteryzując się wyjątkowym aromatem  i smakiem palonej kawy.

W Il Buon nie znajdziemy miękkich foteli ani puszystych sof na długie przy kawie nasiadówki. Znajdziemy tu za to: świeżą prasę z kulturalnymi newsami  Koszalina, magazyny podróżnicze i dobre wnętrzarskie periodyki ,  porcję wyselekcjonowanej muzyki ( głównie: chillout, jazz i lounge), na ścianach zdjęcia z wypraw lokalnych fotografów- podróżników, kawę na wiele sposobów ( lecz bez zmyślnych udziwnień ) oraz szereg wypieków.

 

I to właśnie wypieki stały się od przeszło 2 lat drugą, ale ważną i dynamicznie rozwijającą się gałęzią Il Buon …Dolce. W wypiekach króluje Pani Katarzyna. I tak jak dobrane małżeństwo, tak kawa z pysznym ciastem stanowią duet doskonały. Pani Kasia ma w repertuarze stałe pozycje wypieków, które pokochali już klienci ( szarlotki, sernik, tarty ze świeżymi owocami). Jednak kobieca dusza nie zna spokoju, tak więc Pani Kasia wprowadza do obiegu kolejne propozycje. Na dziś zjeść możemy w Il Buon , poza ciastami, pączki, rogaliki ale przede wszystkim chleb, którego dostępne są trzy rodzaje: gryczany bezglutenowy, stuprocentowy grahama oraz orkiszowy.  Il Buon Dolce stawia na naturalne, ekologiczne produkty. Stawia na świadomą konsumpcję, może dlatego Il Buon Dolce to nie fabryka lecz bardziej manufaktura.

Bywalcy Filharmonii Koszalińskiej z pewnością zauważyli, że w antrakcie kawę napić możemy się właśnie w „ fili „ Il Buon Caffe w holu na parterze budynku.

Osobiście podziwiam za trwałość, wytrwałość i stałość, tym bardziej, że na rynku kawiarni bijących się o klienta coraz więcej.  





4 komentarze:

  1. Wie Pani może co z Pauzą? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiadomość z pierwszej ręki , że już bardzo niedługo ponowne otwarcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odpowiedź ! ;)
      Nie mogę się doczekać, tak jak masa innych osób ;)

      Usuń
  3. Il Boun Cafe - zdecydowanie najlepsza kawiarnia w mieście !! Właściciel ma pojęcie o parzeniu kawy a Ciasta Właścicielki ... lepszych nie znajdziecie. Polecam !!! marekm

    OdpowiedzUsuń