Jest na największym osiedlu w Koszalinie bistro, które działa już od 10 lat. Pocztą pantoflową słyszałam o nim wiele, w zasadzie wiele dobre. Kiedy tam trafiłam, natknęłam się na świeżo wyremontowany lokal, z odświeżoną kartą, ale i ze znanymi od lat szlagierami. Mowa dziś o Bistro Duet. Dla niektórych znane od lat miejsce , choć myślę, że wielu zobaczy pierwszy raz jego nowe oblicze.
Bistro Duet od blisko dekady prowadzi pan Paweł Romankiewicz. Pasjonata, który o gotowaniu może opowiadać godzinami. Po latach stagnacji jaką przeżył pracując w innych lokalach, w swoim własnym chce się rozwijać, ciągle zaskakiwać swoich gości, zarówno nowymi potrawami jak i gastronomicznymi pomysłami. Remont lokalu to z pewnością "kropka nad i" wielu zmian, jakie w ostatnim czasie dokonał się tym miejscu. Samo pomieszczenie jest odświeżone. Szaro - białe barwy, lampki, zasłony tworzą bardzo przytulny klimat. Choć moje pierwsze wrażenie, przed przekroczeniem progu, ... było takie, że zaraz znajdę w się w osiedlowym barze, jednak wnętrze i menu zaskakuje.
Przede wszystkim nie jest to bar. Do tej pory na stolikach leżały karty dań, teraz większość dań wypisana jest na ogromnej tablicy. Tak samo potrawy, nie do końca przypominają te typowo barowe, mają bardziej restauracyjne zacięcie.Wszystkie przygotowywane są na bieżąco, dlatego czasem na niektóre pozycje z menu czekać trzeba i 20 min.
Menu podzielone jest na kilka części. Codziennie są dwie zupy np. flaki i żurek, choć zawsze zamówić można coś co obowiązywało jeszcze w starej karcie np. zupa serowa czy czosnkowa. Dla osób, które nie mają czasu długo czekać została stworzona oferta " fast lunch". Obowiązuje ona od 12.00 - 18.00 od poniedziałku do piątku. Za cenę 10,99 zł do wyboru są dwie zupy, dwa dania główne - z czego jedne bezmięsne, ziemniaki, surówka, kompot i ciacho. W sobotę podobny zestaw "studencki", a w niedzielę za 15 zł typowo weekendowy obiad : schabowy, ziemniaki, surówka i rosół z domowym makaronem.
W Duecie można także zjeść sałatki, wyjątkowe propozycje z cyklu " Szef poleca" czy typowe śniadanie: jajecznica lub omlet. Ponieważ wszystko robione jest na bieżąco, każde danie można zmodyfikować pod osobisty gust i smak.
Danie, które cieszą się niesłabnącym powodzeniem to placek po węgiersku 14 zł, ma swoich wiernych fanów i sympatyków od lat. Po małych kuchennych rewolucjach do ulubionych dań klientów Duetu należą : krowa na wypasie ( czyli burger ) 17 zł, shoarma 13 zł, schab Szymona 19 zł.
Ja wymykając się z propozycji najpopularniejszych dań spróbowałam filet drobiowy z grilla, z mozzarellą i pomidorem na liściach sałaty z dressingiem oraz ryż ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Dla najmłodszych ulubione danie : frytki i nuggetsy. Wszystko świeże, ładnie podane, a ryż, który miał być dodatkiem zainspirował mnie do mojego niedzielnego, domowego obiadu.
Nowością w Duecie jest coś co, Paweł Romankiewicz nazywa swoją własną rewolucją, inspiracją, kopalnia pomysłów i czymś co nakręca go do nowych kulinarnych wyzwań. Live Cooking - czyli gotowanie na żywo. To wydarzenie, które warto zobaczyć. Na zamkniętym spotkaniu, w którym udział biorą maksymalnie 6 osób, pan Paweł gotuje z przygotowanych wcześniej składników. Potrawy nie są znane, smaki są niewiadomą dopóki zacne gremium nie określi co chce zjeść . Kucharz na ich oczach i na ich życzenie przygotowuje danie główne i deser, do tego wino, piwo. Efekty zaskakujące, nowe smaki i okazja to kulinarnych rozmów i debat. Żeby wziąć udział w Live Cookingu, należy dokonać rezerwacji i umówić termin. Spotkania odbywają się zarówno w weekendy, jak i w tygodniu. Live Cooking odbywa się o godzina 19.30 , promocyjna cena 50 zł za udział w wydarzeniu, jeśli zarezerwujemy je jeszcze w tym roku. Rezerwując spotkanie, można szepnąć słówko o tym co chcielibyśmy spróbować, lub zdać się na prowadzącego. I co ważne, 6 osób, które biorą udział w gotowaniu na żywo, wcale nie musi się znać.
W Duecie ujęła mnie bardzo rodzinna atmosfera i otwartość na klienta. Nie można nie zauważyć wielu nagród jakie zdobył pan Paweł na różnych kulinarnych imprezach. A ponoć jeszcze wiele pomysłów kołacze się w głowie Szefa Kuchni.
Adres:
BISTRO DUET
ul. Jan Pawła II 4
Koszalin
www.catering-koszalin.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz