sobota, 16 maja 2015

Toscana

         Zacznę bez zbędnych ogródek. Dawno nie jadłam tak dobrej pizzy. Co jest w niej wyjątkowe ? Wszystko ! Posłuchajcie opowieści...
Pizza Parmeńska


         Wiele lat temu, osiem czy dziewięć byłam, całkiem przypadkiem w pizzerii Toscana w pasażu Millenium. To było tak  dawno, że nawet nie pamiętam konkretnego smaku. Chyba było poprawnie, gdyż ani wybitnie, ani źle pizza ta, nie wbiła mi się w pamięć. Jakiś, przyznam się , że odległy,  czas temu dostałam wiadomość od czytelnika bloga, by odwiedzić ten lokal. Niedawno ktoś znów szepnął mi słówko. Nie było co czekać... przy nadarzającej się okazji ... hyc na pizzę. 
        To był burzowo- deszczowy wieczór . Goniąc między kałużami wpadamy do malutkiego lokalu. Już przed wejściem, zdaję sobie sprawę, że to nie to samo miejsce sprzed 8-9 lat. W środku jasne drewno, włoska muzyka, kilka stolików, zapach pizzy i uśmiechnięty właściciel, a zarazem kucharz Toscany. 
        Z karty pizz i makaronów - ciężko podjąć decyzję. Ci puo consigliare qualcosa ? Ucinamy więc pogawędkę, mówimy co lubimy a co nie i zdajemy się na propozycje szefa kuchni. Czekamy ok 20 min na Chorizo i Barbecue. Jest sobotni wieczór i nie ma innych klientów, więc dalej z właścicielami snujemy opowieści o słonecznej Italii. Włochy to jedno z najpiękniejszych miejsc jakie widziałam. Rzym i Florencja to chyba najpiękniejsze miasta na świecie. Sama nawet próbowałam uczyć się włoskiego, żeby z gracją zamówić kawę i deser i rozumieć tych boskich włoskich kelnerów.  Nic dziwnego, że można godzinami o włoskich smakach, zapachach , mentalności, pięknych miastach, cudownych kobietach i wspaniałych mężczyznach - rozmawiać. 



Pizza Barbecue

      Na cienkim cieście, 30 cm pizze to w sam raz porcja dla jednej osoby. Ciasto niezwykle delikatne, aromatyczne i mimo, że te złote rant pizzy często omijam, tym razem zjadłam do ostatniego kąska. Absolutnie nie czuć drożdży i uczucia ciężkości na żołądku. Jest lekko i smacznie. Pizze na wzór tych włoskich: proste, mało składnikowe, pełne w smaku i każda inna. Oprócz klasyków, zjeść można także bardziej wyszukane propozycje, jak te ze szpinakiem, czy właśnie z owym zamówionym przez nas sosem własnej roboty barbecue. Skąd pomysły na takie smaki . Pani Lukrecja - właścicielka opowiada, że z podróży. Wcześniej Bolonia, ostatnio Sycylia, to kopalnia wiedzy, smaków, ale przede wszystkim warsztatu i inspiracji. I tak jak wszędzie na świecie, nie w każdym polskim barze schabowy jest znakomity, tak nie w każdej włoskiej pizzerii - jest tak na którą ślinka cieknie. Chwała Bogu, że właściciele Toscany, trafiają właśnie w te miejsca, gdzie jest dobrze i przywożą pomysły do swojej restauracji, a my możemy uciekając przed burzą i deszczem znaleźć się pod niebem Toscanii na chwilę .
       Mimo, że pizzerię Toscana znacie od wielu już lat, obecni właściciele prowadzą ją od roku z kawałkiem. Od tej pory zmieniło się wnętrze, smak choć temat pizzy i włoskich przysmaków został. 
Jeśli planujecie jakiś romantyczny wieczór z kolacja na początku, to nie ma co się zastanawiać tylko ruszajcie na pizze ... no i weźcie ze sobą ulubione wino. 

Ciao . Arrivederci.
Pizza Chorizo





Toscana
ul. Domina 4/5
(Pasaż Millenium )
czynne : wt- sob 12-20
niedziela 12-18

ceny orientacyjne za pizzę 30 cm   : od 14 zł - do 25 zł

11 komentarzy:

  1. Koniecznie wróć do nich w piątek na mule. Rewele :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie pizze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bylam jest smacznie czysto i po wlosku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne miejsce ,właściciele przemili ,widać i czuć że to co robię sprawia im ogromną radość ,a pizza najlepsza w mieście .

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiekne miejsce jak i sama pizzaa Miejsce warte odwiwdzin naprawde jak pizze to tylko do Toscany

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne jedzenie i super klimat stworzony przez bardzo miłych i otwartych właścicieli:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sorry ale pizza z chorizo lub sosem bbq to zdecydowanie nie jest pizza...

    OdpowiedzUsuń
  8. Proszę porównać do smaku pizzy Pod Gryfami. Bez zadęcia i wprawdzie bez opowieści o magicznej Italii - w mojej ocenie jednak Toscana nie ma szans...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popieram poprzednika. Pizza pod Gryfami jest o niebo lepsza, zawsze jest przepyszna. Po zachęcaniu poszłam do Toscany i niestety się zawiodłam. Ciasto bardzo suche i całość smakowała jak tost.

      Usuń
  9. Szkoda ze telefon wylaczony, nie mozna zamowic na wynos. Kiszka

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiła im Pani super reklamę: jest sobotni wieczór i nie ma innych klientów, to rzeczywiście wysmienita knajpka z super kuchnią - tragedia.

    OdpowiedzUsuń