Jantarek. To
ciastko w kształcie siedmiopłatkowego kwiatka, przełożone orzechowym kremem z
zatopioną w nim, w środku wiśnią. Miodowo
– imbirowe ciastko, stworzone z mąki razowej i orkiszowej z domieszką pszennej.
Krem orzechowy, wiśnie, na wierzchu żelatynowa glazura. Pomysłodawcą Jantarka
jest piekarnia Drzewiańska, która za ambitny plan postawiła sobie stworzyć
produkt regionalny, nasz koszaliński, coś na wzór rogali Świętomarcińskich, czy
wadowickich kremówek. I to jest znakomity pomysł, bo brakuje nam tego.
Doczytałam, że
Jantarek stworzony został na bazie
legendy o ciastkach wypiekanych w klasztorze Cysterek . Z drugiej strony czy w
aż tak odległe czasu trzeba się cofać tworząc produkt z regionu ?
Jantarek,
którego premiera miała miejsce 14. Lutego 2015, należy do grona Pomorskich
Produktów Markowych. Chcąc jednak zdobyć jakieś informacje ze strony PPM
zostałam odesłana do firmy zajmującej się reklamą.
Mimo iż,
Jantarek jest wyjątkowy, smaczny, ma bardzo ciekawy kształt jest dość drogi.
Jedno ciasto kosztuje 3,50 zł (!) a na pierwszy rzut oka widać, że ciasteczka
trzeba jeszcze trochę dopracować. Myślą, że gdyby było w cenie choćby pączka
cieszyłoby się zdecydowanie większym zainteresowaniem i popytem. Szkoda także,
że Jantarek nie może pretendować do produktu regionalnego czy tradycyjnego i
być wpisanym na listę marszałkowską lub Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a
jest Markowym Produktem Agencji Reklamowej, która w swoim dorobku ma pocztówki,
monety i biżuterię od W. Kruka, która z regionem Koszalina, mało się kojarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz