sobota, 28 lutego 2015

Jantarek



Jantarek. To ciastko w kształcie siedmiopłatkowego kwiatka, przełożone orzechowym kremem z zatopioną w nim, w środku  wiśnią. Miodowo – imbirowe ciastko, stworzone z mąki razowej i orkiszowej z domieszką pszennej. Krem orzechowy, wiśnie, na wierzchu żelatynowa glazura. Pomysłodawcą Jantarka jest piekarnia Drzewiańska, która za ambitny plan postawiła sobie stworzyć produkt regionalny, nasz koszaliński, coś na wzór rogali Świętomarcińskich, czy wadowickich kremówek. I to jest znakomity pomysł, bo brakuje nam tego.
Doczytałam, że Jantarek  stworzony został na bazie legendy o ciastkach wypiekanych w klasztorze Cysterek . Z drugiej strony czy w aż tak odległe czasu trzeba się cofać tworząc produkt z regionu ?
Jantarek, którego premiera miała miejsce 14. Lutego 2015, należy do grona Pomorskich Produktów Markowych. Chcąc jednak zdobyć jakieś informacje ze strony PPM zostałam odesłana do firmy zajmującej się reklamą.
Mimo iż, Jantarek jest wyjątkowy, smaczny, ma bardzo ciekawy kształt jest dość drogi. Jedno ciasto kosztuje 3,50 zł (!) a na pierwszy rzut oka widać, że ciasteczka trzeba jeszcze trochę dopracować. Myślą, że gdyby było w cenie choćby pączka cieszyłoby się zdecydowanie większym zainteresowaniem i popytem. Szkoda także, że Jantarek nie może pretendować do produktu regionalnego czy tradycyjnego i być wpisanym na listę marszałkowską lub Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a jest Markowym Produktem Agencji Reklamowej, która w swoim dorobku ma pocztówki, monety i biżuterię od W. Kruka, która z regionem Koszalina, mało się kojarzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz